Når ny viden skaber effekt hos den økologiske landmand

Når ny viden skaber effekt hos den økologiske landmand
Projektansvarlig

Formålet er at sikre den faglige udvikling og en fremtidsorienteret produktion på de økologiske landbrugsbedrifter i Danmark. Dette sker gennem indsamling og bearbejdning af ny viden om økologisk produktion, rammevilkår, miljø, bæredygtighed og energi og ved at stille denne viden til rådighed for økologiske landmænd Viden fra både nationale og internationale kilder gøres således effektivt tilgængeligt bl.a. via Videncentret for Landbrugs hjemmeside. 

Projektet omfatter alle væsentlige områder indenfor økologisk landbrug, bedriftstyper og størrelser, og vil i særlig grad lægge vægt på ny viden omkring rammevilkår og miljølovgivning. I 2013 vil der endvidere være en særlig indsats vedr. deltidslandbrugene. Derudover formidler projektet den nyeste viden indenfor økologisk plante-, kvæg- og svineproduktion samt energi- og klimaområdet.

Effekten af projektet er, at de økologiske landmænd og konsulenter er fuldt opdateret om de nyeste faglige resultater af betydning for den økologiske primærproduktion. Derved kan de økologiske landmænd hurtigt og effektivt gøre brug af den nyeste viden til gavn for deres konkurrenceevne, driftsikkerhed og indtjeningsmuligheder.

Vigtige datoer i landbrugsordningerne

Denne kalender er et hjælpemiddel for landmænd til at holde styr på de mange vigtige datoer i de forskellige landbrugsordninger m.v.

Elektrolytblanding til økologiske kalve

Druesukker til økologiske dyr, for eksempel til en elektrolytblanding, skal altid være økologisk lige meget om det bliver brugt forebyggende eller til behandling af en igangværende diarre.

Gulrust i triticale og hvede

Ved dyrkning af triticale og hvede, såvel vinter- som vårsorter, er der risiko for gulrust.

Koldtest af majs – analyser hos udenlandske laboratorier

Resultater af ringanalyse af koldtest i majs ved udenlandske frølaboratorier

Uddybende beskrivelse fra laboratorierne

Undtagelse for permanente græsarealer i miljø- og økologiordningerne

Græsarealer, der er omfattet af de 5-årige miljø- og økologitilsagn, bliver ikke omfattet af krav til genetablering eller -udlægning, hvis andelen af permanente græsarealer i Danmark falder.

Indsendelse af planteprøver til bestemmelse af gulrustracer i hvede og triticale

I bestræbelserne på at opbygge et forbedret varslingssystem over for gulrust, søger Mogens Støvring Hovmøller ved Forskningscenter Flakkebjerg planteprøver med gulrust i hvede og triticale til kortlægningen af de forskellige gulrustracer i Danmark.

Økologisk afgrødestatus ved køb og salg

Det er vigtigt at være opmærksom på, at afgrøder fra de økologiske bedrifter handles med den rigtige økologiske status.

Støttesats til ekstensivt landbrug og øvrige art. 68 ordninger i 2013

Eurokursen for udbetaling af direkte landbrugsstøtte er fastsat til 7,4580 kr. for ansøgningsåret 2013.

Lej vores udstilling om økologisk jordbrug

Skal du fortælle om mulighederne i økologisk jordbrug på dyrskuet, konferencen, markedet eller vise økologi-rådgivningen frem? Vi tilbyder dig at leje en vandreudstilling, som kan være en god og aktuel ramme for en præsentation af økologisk jordbrug.

Lån vores udstillingsmateriale, når du skal fortælle om Videncentret for Landbrugs arbejde med økologi

Skal du fortælle om Videncentret for Landbrugs arbejde på økologiområdet til konferencen, dyrskuet eller andet? Du kan låne udstillingsgrej i økologi-afdelingen, som kan sætte rammen for din præsentation.

Elektrolytblanding til økologiske kalve

Druesukker til økologiske dyr, for eksempel til en elektrolytblanding, skal altid være økologisk lige meget om det bliver brugt forebyggende eller til behandling af en igangværende diarre.

Fem procent hestebønner til høns

- Jeg kan godt lide enkle budskaber: Man kan fodre høns med fem procent hestebønner, indleder konsulent Niels Finn Johansen, Videncentret for Landbrug, Fjerkræ sit oplæg på Hestebønnedagen i Projekt ØkoProtein.

Stille økohestebønnemarked

Produktkonsulent Allan Hartman Hansen, Danish Agro fortæller, at markedet for proteinafgrøder er meget stille, hvilket svarer til økokornmarkedet.

Del fortjenesten: Hestebønner mellem økolandmænd

Hestebønner kan sælges til foderstofvirksomheden, men man kan også med fordel handle direkte med andre landmænd.

Ny økologipulje for grønne ildsjæle for lokal afsætning

I Fonden for Økologisk Landbrug er der afsat 17 mio. kr. over tre år, som har til formål at støtte lokale ildsjæle, der arbejder for at fremme lokal afsætning og udviklingen af bæredygtige fødevarer.

Dispensationer fra brancheregler for økologiske kreaturer

Der kan i enkeltstående tilfælde dispenseres fra punkterne i Brancheaftalen om supplerende regler for økologiske bedrifter med kreaturer.

Brancheaftale for økologiske kreaturer

Brancheaftalen fortsætter uændret i 2014. Landmænd, der leverer økologisk mælk og/eller økologiske kreaturer til Friland, skal overholde de supplerende regler.

Økologi vejledningen er opdateret

NaturErhvervstyrelsens vejledning om Økologisk Jordbrugsproduktion er opdateret, og træder i kraft den 1. januar 2014.

Kontaktliste af rådgivere til opfølgning på økonomi i Økologi

Ekspertgruppe og ledende økonomikonsulenter

Notat - Opfølgning på produktet Økonomi i Økologi

Notat af Mathias Utoft Jørgensen

Økonomi i Økologi - spørgeskema

Udfyldt spørgeskema

Opfølgning for dansk økologi - økonomi i Økologi

PowerPoint præsentation af Mathias Utoft Jørgensen, uge 48 2013

Mulighed for nedsat grovfoderandel ved mangel på økologisk grovfoder

NaturErhvervstyrelsen giver mulighed for at nedsætte grovfoderandelen til 55 pct. for køer og kvier i økologiske malkekvægsbesætninger. Dispensationen gælder i perioden fra indbinding til 15. maj 2014.

Kontrol i økologiske svinebedrifter

Få mere at vide om kontrol af økologisk svineproduktioner. Læs om fx dyrevelfærd og medicin, de skærpede regler for økologisk produktion samt brancheregler.

Grovfoder til både glæde og gavn for grisen

En netop afsluttet analyse gennemført af chefkonsulent, dyrlæge Jan Dahl, Landbrug & Fødevarer, viser interessante aspekter vedrørende tildeling af grovfoder til slagtesvin.

Afsluttende rapport